RAFAELLO – wegańskie, bezcukrowe i super pyszne!
Czyli kokosowe kulki z
inuliną MAGfaello wyczarowane przez Mamę Alergika, za którą cytuję przepis i
skróconą wersję notki o inulinie. Kilka lat temu bezskutecznie poszukiwałam jej w
sklepach i w sieci, teraz jest ogólnie dostępna np. w sklepach ze zdrową
żywnością, a to jest naprawdę niesamowity sposób na jej wykorzystanie.
Zabierałam się do tych kulek chyba przez rok, bo jak może być dobre coś, co nie
zawiera ani mleka, ani tłuszczu, ani cukru, a ma uchodzić za pralinki? Otóż
może – te kuleczki są naprawdę pyszne, chociaż raczej słodkawe niż słodkie.
Jeśli komuś to przeszkadza, może zawsze do masy dodać nieco stewii lub
ksylitolu, ale moim zdaniem to niepotrzebne. Bardzo, ale to bardzo je polecam!
Pamiętajcie jednak że
mimo braku cukru nie można ich zajadać bezkarnie. Inulina to naturalny
prebiotyk i błonnik pokarmowy, trzeba się trzymać jej dziennej dawki (dozwolone
20 g). W związku z tym 2-3 kulki dziennie muszą wystarczyć!
Składniki (mi z
tej ilości wyszło kilkanaście kulek):
130 g wiórków kokosowych + 20 g do obtoczenia kulek
150 g inuliny
25 ml wody
kilkanaście sztuk migdałów
ew. papilotki do pralinek
Przygotowanie:
Blanszujemy migdały (mi się nie chciało i tego nie zrobiłam
- nic nie straciły na smaku, ale białe migdały będą ładniej wyglądać). Wsypujemy
inulinę do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto
(ciasto jest lepkie i się klei). Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do
środka władając po jednym migdale i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe pralinki
możemy umieścić w papilotkach do pralinek. Przechowujemy w zamkniętym, szklanym
opakowaniu lub w lodówce. Smacznego!
Blanszowanie migdałów:
Migdały zalewamy wrzątkiem, trzymamy je w nim około 10 minut.
Następnie migdały odcedzamy, przekładamy na sitko i przelewamy lodowatą wodą. Zdejmujemy
skórkę, naciskając od grubszej strony migdała.
Inulina:
w produktach spożywczych, najczęściej używana jest jako
zamiennik dla tłuszczu i cukru. Wykazano, że ma ona korzystny wpływ na
stan zdrowia człowieka. Działa wielokierunkowo: od jelita grubego po układ
kostny. Pomaga również w kontroli glikemii, a także redukuje stężenie cholesterolu.
Naturalnie występuje np. w pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach,
topinamburze. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana
jest głównie z korzenia cykorii. Cechuje ją delikatny słodki smak. Jest
niskokaloryczna – 1 g ma ok. 1,5 kcal. Zatem zastąpienie nią części tłuszczu
i/lub węglowodanów powoduje także zmniejszenie kaloryczności. Nie podwyższa
stężenia glukozy we krwi, ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest
bardzo przydatna dla diabetyków. Ma własności prebiotyku – sprzyja
rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej a zmniejsza ilość patogennej, wspomaga
układ odpornościowy, nie stanowi pożywki dla bakterii Streptococcus mutans, nie
powoduje zatem powstawania płytki nazębnej a co za tym idzie próchnicy, zmniejsza
skłonność do zaparć nie uzależniając i "rozleniwiając'" jelit, zwiększa
wchłanianie składników odżywczych i obniża ryzyko miażdżycy.
Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńna urodziny dostałam takie ekologiczne rafaello z inuliny, ale niestety jej smak był zbyt wyrazisty i ledwo wyczułam kokos. jestem ciekawa, czy takie domowe byłyby lepsze...
OdpowiedzUsuńTutaj inuliny nie czuć w ogóle (ja np. jej smaku nie lubię) - czuć ją tylko jako lekką słodycz. Zdecydowanie dominuje kokos.
UsuńGdyby nie te migdały, to zaraz bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńJeśli Ci migdały przeszkadzają, to ich nie dawaj - i tak będzie pyszne. Ja byłam zaskoczona:)
UsuńCo się odwlecze ....i są! Super:) Zaraz zachęcę do zajrzenia do Ciebie moich fanów:) Powinnam opatentować nazwę MAGfaello:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, są super! :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, ale jak się do nich zabierałam, byłam pełna sceptycyzmu;) Chwalił je nawet mój mąż, który z reguły nie znosi wszelkich "zdrowych" słodyczy.
Usuń