Kolejny wypiek
zainspirowany książką „Ciasta, ciastka, ciasteczka – wypiek domowy” i kolejny
wypiek drożdżowy z dynią. Ciasto figuruje w książce pod nazwą „placek bez jaj z
dynią”. Ja obcięłam ilość składników (oryginalny przepis był na 2 kg mąki!) i
dostosowałam go do użycia gotowego przecieru z dyni (tam świeżą dynię trzeba
było rozgotować w mleku). Ciasto wyszło fajne, nieco inne niż poprzednia
drożdżówka z dynią – bardziej treściwe, pewnie przez dosyć sporą zawartość
tłuszczu. Ponieważ w przepisie był olejek migdałowy, od siebie dodałam
migdałową kruszonkę. I jak wszystkie wypieki z dynią ciasto ma piękny, złocisty kolor.
DROŻDŻÓWKA Z DYNIĄ ZAMIAST JAJEK
Składniki:
½ kg mąki
125 g cukru
125 g tłuszczu (masło, margaryna bezmleczna, smalec pół na
pół z olejem; ja dałam 50 g smalcu i 75 ml oleju rzepakowego)
¾ mleka (jakiego kto może: krowiego, roślinnego lub Bebilonu
Pepti), lekko podgrzanego
25 g drożdży
20 dag gęstego przecieru z dyni
¼ buteleczki olejku migdałowego (lub lepiej trochę
ekstraktu) – ja dałam kilka kropli aromatu, ale właściwie nie było go czuć w
gotowym cieście
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami
letniego mleka i wymieszać z łyżką mąki. Kiedy drożdże ruszą, wymieszać je z
resztą składników, zagnieść ciasto, wyrabiać chwilę (mi bardzo szybko zaczęło
„odchodzić od ręki”). Ciasto zostawić w cieple do wyrośnięcia (powinno podwoić
objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej brytfanki (moja ok.
20x30 cm, wyłożona papierem do pieczenia), posypać kruszonką i zostawić do ponownego
wyrośnięcia (ok. 0,5 godziny). Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do
180ºC. Smacznego!
Kruszonka migdałowa:
¼ szklanki mielonych migdałów
1/3 szklanki mąki
2 łyżki masła (u mnie klarowane) lub margaryny bezmlecznej
2 łyżki oleju
Mąkę rozetrzeć na okruchy z posiekanym masłem, zagnieść z
olejem, wstawić do lodówki. Pokruszyć na ciasto przygotowane w brytfance do
wyrastania.
OSko, ale dlaczego zamiast jajek? Przecież drożdżowe nie musi mieć jajek ;)
OdpowiedzUsuńMoże dla koloru, bo taki piękny!
Większość ludzi sądzi, że musi:) A tytuł taki dla szukających w Google. Sama pamiętam, jak wpisywałam "ciasto bez jajek";-)
OdpowiedzUsuń